Tisková zpráva k Festivalu židovské kultury Ha-Makom 2015

Ve dnech od 28. července do 2. srpna 2015 bude v Holešově probíhat tradiční Festival židovské kultury Ha-Makom, nad kterým v letošním roce převzali záštitu vzácné osobnosti včetně prezidenta České republiky Miloše Zemana, starosty města Mgr. Rudolfa Seiferta, ministra kultury Mgr. D. Hermana, velvyslance Státu Izrael - J. E. Garyho Korena, hejtmana Zlínského kraje MVDr. S. Mišáka, poslanců Evropského parlamentu, poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky - podvýboru pro kulturu a také poslanci Parlamentu České republiky.

 

Zahájení festivalu začne Pietním aktem k 70. výročí konce II. světové války v úterý 28. července v 15,30 hod. v obřadní síni u židovského hřbitova, kde za účasti velvyslance Státu Izrael J. E. Garyho Korena bude uctěna památka 253 obětí holocaustu z Holešova.


Slavnostní zahájení festivalu za přítomnosti vzácných hostů bude následovat v úterý 28. července 2015, v 17 hod. ve velkém sále Zámku Holešov, současně s vernisáží fotografií Jindřicha Buxbauma.


Program letošního ročníku je zaměřen k výročí 70. let od konce II. světové války a návštěvníci v něm naleznou možnosti prohlédnutí židovských památek Holešova, odborné přednášky, besedy, jedinečné koncerty s židovskými kořeny a dokonce také Open Air koncert na závěr festivalu - muzikálové melodie z filmu „Šumař na střeše“ na motivy amerického muzikálu Fiddler on the Roof podle knihy Šoloma Alejchema v podání čtyř uměleckých souborů - Cimbálové muziky Primáš, Tupá Šídla, tanečního souboru RUT a folklorního souboru Haná Přerov.


V rámci festivalu bude také WorkCamp - brigáda dobrovolníků (10 dobrovolníků) ve spolupráci s INEX - Sdružení dobrovolných aktivit Praha), kteří budou pomáhat při úpravách židovského hřbitova a organizační pomoci festivalu.


V letošním roce se můžete opět těšit na gurmánské židovské speciality - dobré jídlo a pití, židovské pečivo a košer víno, které budou nabízet po celý týden v restauraci Na starém pivovaru.


Festival zakončíme návštěvou židovských památek v Mikulově, která se uskuteční v neděli 2. srpna.

 

Přesný program festivalu najdete na www.zidovskyfestival.cz.

 

Městské kulturní středisko Holešov

Mgr. Jana Slovenčíková

Email: slovencikova@mks.holesov.cz

Tel. (+420) 777 760 121

 

Informační centrum Holešov

Tel. (+420) 571 160 890

 

« Zpět do výpisu aktualit